10
06
2011
--

A nap videója - Steve Jobs

Steve Jobs, a világ legnagyobb technológiai vállatának alapítója elment. Ahogy a halála kapcsán egyre több cikket és videót láttam az életéről, a technológiai vívmányai mellett másra is figyelmes lettem. Steve Jobs, akit felvállaltan "látnok"-nak titulálnak, nemcsak életében, hanem a halálával is tanított.
stevejobs.jpg

Ha bármikor is azt gondoltuk volna hogy a technológia világa és a spiritualitás egymástól távol eső területek, hát ő az ellenkezőjét bizonyítja.

A híres 2005-ös, Stanford-i végzős egyetemistáknak szóló beszédét mondatról mondatra érdemes átgondolni, nagyon inspiráló. Steve ebben a saját életének nehézségeiről, buktatóiról beszél, amelyekről utóbb mindig kiderült, azok az események valami sokkal jobb irányba terelték őt. Hogy nem jött volna az adott siker, ha nincs korábban az adott "kudarc".

Mintha ezek az események, egy sokkal nagyobb terv részeként történnének. Csak amikor benne van az ember, akkor még nem áll össze a kép, csak utólag, több év távlatából visszanézve válik minden tisztává.

Példaként azt hozza, hogy nem tudott volna a Macintoshba olyan innovatív és egyedi betűkészleteket beépíteni, ha tíz évvel korábban nem hagyja ott (nagyrészt pénzhiány miatt) a főiskolát és nem kezd el csak az esztétikai élvezet kedvéért kaligráfia órákat venni. Bár akkor még nem is gondolt rá hogy ez egyszer a hasznára lehet, csak a szívére hallgatott és azzal foglalkozott amiben jól érzete magát. Megalkuvás nélkül.
 

A beszéd eredeti szövegéből idézve, engem ez a rész szólított meg a legjobban:

"And much of what I stumbled into by following my curiosity and intuition turned out to be priceless later on....Of course it was impossible to connect the dots looking forward when I was in college. But it was very, very clear looking backwards ten years later.

Again, you can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma, whatever. Because believing that the dots will connect down the road will give you the confidence to follow your heart, even when it leads you off the well worn path. And that will make all the difference."

 

"Sok dolog amibe belebotlottam kiváncsiságomat és ösztöneimet követve, később megfizethetetlen értéknek bizonyult....Természetesen lehetetlen volt főiskolás koromban a pontok (életesemények - a szerk) ilyen kapcsolatát látni. De a kapcsolat nagyon tisztán látszik 10 év távlatából visszatekintve.

Ismétlem, nem tudod egymáshoz kapcsolni a pontokat a jövőt fürkészve. Az összefüggéseik csak utólag visszanézve látszanak majd. Ezért bíznod kell abban, hogy a pontok valahogy összekötődnek a jövődben. Valamiben bíznod kell - az ösztönös megérzéseidben, a sorsban, életben, karmában, bármiben. Mert ha hiszel abban, hogy a pontok össze fognak kapcsolódni az utad során, akkor tudsz bizonyos lenni abban, hogy a szívedre hallgass még akkor is, ha éppen eltérít a jól kitaposott útról. És ez jelenti majd az igazi különbséget."

Steve Jobs, Stanford Commencement Adress, 2005

 

 

Nyugodjon békében.

A beszéd, magyar felirattal:

Írta: Delftin | Tags:
| |

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr853282509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.)